Recept: Sütemények (fórum)

Szeretettel köszöntelek a Etető klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 387 fő
  • Képek - 42 db
  • Videók - 8 db
  • Blogbejegyzések - 50 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 14 db

Üdvözlettel,

Etető klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Etető klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 387 fő
  • Képek - 42 db
  • Videók - 8 db
  • Blogbejegyzések - 50 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 14 db

Üdvözlettel,

Etető klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Etető klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 387 fő
  • Képek - 42 db
  • Videók - 8 db
  • Blogbejegyzések - 50 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 14 db

Üdvözlettel,

Etető klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Etető klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 387 fő
  • Képek - 42 db
  • Videók - 8 db
  • Blogbejegyzések - 50 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 14 db

Üdvözlettel,

Etető klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Sütemények

Ezt a témát Kókol-Sági Tamara indította 15 éve

Biztos mindenkinek van egy-két kedvenc, jól bevált receptje, amit szívesen  megosztana másokkal. Nosza...írjuk le:))

Hozzászólások eddig: 5

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

Kókol-Sági Tamara üzente 13 éve

Körtés süti

Leírva bonyolultabbnak tűnik, mint elkészíteni. A gyors elkészítés titka a jó előkészítés. :)

Hozzávalók:

kb 2 kg körte ( annyi, hogy a tepsi alját jól befedje, )
2-3 ek méz

Ebből lesz a piskóta:

8 tojás
18 dkg cukor
20 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
3 ek víz

Ha elkészül, kétfelé kell venni, és az egyik felébe keverni a kakaót:

2 ek kakaó

Krém:

2 cs. vaníliás puding
1/2 l tej
18 dkg porcukor
25 dkg margarin

Csokimáz:

10 dkg étcsoki vagy ét tortabevonó
1 kisebb citrom leve
5 dkg vaj vagy margarin


No és így készül:

Ez a nagy gáztepsi méretű tepsihez van. Ha kisebb a tepsi, vastagabb lesz a tészta és a krém is.

A tepsit kibélelem zsírpapírral, bekenem margarinnal, és rászeletelem vékony szeletekben a körtét. kb mindenhol két rétegnyi van. A mézet melegítem, karamellizálom a gázon, és rácsorgatom a körtére. Akinek van kedve tökölni vele, bele is forgathatja a körte szeleteket. Nekem nem volt.

Összekeverem a piskótát. Én fele réteslisztet használok hozzá. A tojások sárgájához teszem a vizet, azzal keverem habosra, a tojás fehérjéhez meg a cukrot keverem, mikor már kemény a hab. A habhoz megy a tojás sárgája majd a sütőporos liszt. Mindezt lyukas kanállal keverem össze, hogy ne törjön a hab. ( a habot természetesen mixerrel) Ha kész, a fele tésztát ráteszem a mézes körtére, szépen elsímítom. A maradékhoz hozzákeverem a kakaót, majd ezt is a tepsibe símítom. 170 fokon kb 20-25 percig sült. Valószínűleg hamarbb is kész a tészta, de nem baj, ha a körte leve miatt, meg a méz rásülése miatt kicsit tovább marad a sütőben.
Ha megsült kicsit hagyom a tepsiben izzadni, kb 10-15 perc, majd kiborítom deszkára, és a papírt lehúzom róla. Optimális esetben könnyedén lejön.

Amíg kihűl, készülhet a krém. A pudingot érdemes jó előre megfőzni, a margarint meg kivenni a hűtőből, hogy puha legyen. A margarint a POR cukorral habosra keverjük, majd kanalanként beletesszük a TELJESEN KIHŰLT puding krémet. Ha nem hűl ki teljesen, kicsapódik a margarin, és az a krém használhatatlan a továbbiakban.
A jól kikevert krémet a kihűlt körtés sütire kenjük. Most ugye a körtés rész van felül, a piskóta meg alul. ( csak a pontosság kedvéért. )
Ezek után jöhet a csokimáz.

A csokit kis darabokra tördeljük, és a gázon melegíteni kezdjük. A citrom levét kicsavarjuk, és beleöntjük az olvadó csokiba. Jól felforraljuk, kicsit főzögetjük, hogy a víztartalma elpárologjon. Belekeverünk öt dkg vajat közben. Ha kész, a pudingos krém tetejére símítjuk. Lehet azon melegében. Ez után mehet a hűtőbe.
A csokimáz nem fog megdermedni, nem lesz kemény, de tapintásra száraz lesz. A késhez méréskelten ragad, szépen lehet szeletelni. A ropogós csokimáz nem is illene ehhez a sütihez. Nagyon jól érződik a citrom benne.

Válasz

Kókol-Sági Tamara üzente 13 éve

Amerikai citromkrémes szelet


Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg jéghideg vaj, 10 dkg porcukor, fél citrom reszelt héja, csipet só.
Teteje: 4 tojás, 2 citrom leve, 1 citrom reszelt héja, 30 dkg cukor, 1 tk sütőpor, 5 dkg liszt, csipet só, (opcionális: lötty limoncello ( likőr))

Elkészítés: A sütőt előmelegítem 170C-ra. A jéghideg vajat (ez fontos!) a reszelő nagy lyukán lereszelem. Hozzáadom a lisztet, cukrot, sót és reszelt citromhéjat, és kézzel gyorsan összemorzsolom, hogy a liszt egyenletesen befedje a vajat, és finom morzsa állagú legyen.

Egy kb. 20x30cm-es tepsit, kibélelek sütőpapírral, és beleszórom a morzsát. Kézzel (ill. pohár oldalával) teljesen belenyomkodom, hogy egy tömör, egyenletes réteget kapjak. Beteszem a sütőbe, és 10-15 percig sütöm, amíg világosra sül.

Amíg sül, kikeverem a tetejét: a tojást fehéredésig keverem a cukorral. Hozzáadom a citromlevet, citromhéjat, végül a lisztet, sütőport, csipet sót (ha használok, a likőrt), és teljesen csomómentesre keverem. Amikor a tészta megsült, ráöntöm a masszát. Visszateszem a sütőbe, és 20 percig sütöm, amíg a krém megszilárdul. Ezt a süteményt teljesen ki kell hűteni. Rombuszokra vágom, és megszórom sok porcukorral. Hűtőben néhány napig eláll.


Két nap múlva a legfinomabb, már ha addig marad belőle valami. :)

Válasz

Kókol-Sági Tamara üzente 15 éve

Nagyon jó recept!!!
 
Sajtos rúd
 
75 dkg liszt
3 dkg élesztő
50 dkg Rama
3 tojás sárgája
3 dl tejföl
Só (1 evőkanál)
 
Az élesztőt morzsolni kell a lisztbe, nem kell futtatni. Még lehet, hogy kell bele liszt, ha nagyon ragadós a tészta. A margarint bele kell morzsolni a lisztbe, és lehetőleg nagyon gyorsan összeállítani. Nem kell keleszteni. Egyből lehet nyújtani kb. 1 cm vastagra a tésztát. Derelyevágóval szoktam csíkokra vágni. Tetszés szerinti hosszúságúra, kb. egy cm szélesre. Lehet a tepsibe közel tenni őket, mert csak felfelé nő, nem ragad össze.
A tetejét felvert tojásfehérjével kell megkenni, erre megy rá a sajt.
 

Válasz

Kókol-Sági Tamara üzente 15 éve

Ebből egy sosem elég:)))


Kakaós kuglóf
 
 
Hozzávalók:
 
10 dkg margarin (felolvasztva szoktam)
2 kanál porcukor ( jó a kristálycukor is)
1 egész tojás + egy tojás sárgája
 
40 dkg liszt
1 dkg élesztő tejben megfuttatva
+ annyi tej, hogy jó lágy, aranygaluska szerű tésztát kapjunk. ( legalább 2.5 dl, de lehet, hogy több)
a tészta olyan állagú, hogy fakanállal lehet „dagasztani”
 Hólyagosra kell dagasztani, utána kell bele a mazsola.
 
A tésztát megfelezzük, az egyik felébe kakaót teszünk ( 1-2 kávéskanálnyit)
 
A kuglóf formát kivajazzuk, megszórjuk zsemlemorzsával. A formába felváltva tesszük a kakaós és a fehér tésztát.
 
A tetejét liszttel megszórjuk, egy órát meleg helyen kelesztjük. 30-40 percig, tűpróbáig sütjük. ( 180 fokon kell sütni, de az első öt percben a legmagasabb hőfokon, utána le kell venni 180-ra ) Ha kész, megszórjuk porcukorral, vagy csokival bevonjuk.

Válasz

Kókol-Sági Tamara üzente 15 éve

Nagymama almatortája
 
 
 
Hozzávalók:
 
5 tojás
25 dkg puha margarin
25 dkg liszt
25 dkg cukor
2 nagy alma
1 citrom reszelt héja
1 kk. őrölt fahéj
1 cs. Vaníliás cukor
1 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
½ tábla keserű csoki
 
 
A sütőt begyújtjuk.
A tojásokat szétválasztjuk.
Az almát meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk
A csokit összedaraboljuk apró kockákra.
A lisztet a fahéjjal, a sütőporral és a citromhéjjal összekeverjük.
 
A margarint a cukor felével és a vaníliás cukorral habosra keverjük, és egyenként beletesszük a tojások sárgáját.
A tojásfehérjét egy csipet sóval habbá verjük, közben hozzáadjuk a cukor másik felét.
A cukros vajhoz kanalanként felváltva hozzáadjuk a lisztet és a habbá vert tojásfehérjét, és laza mozdulatokkal, lyukas fakanállal összekeverjük. Beletesszük a csokit és az almát, és ezzel is összekeverjük.
 
Kivajazott-lisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) kis tepsibe vagy 24-26 cm-es tortaformába tesszük, és előmelegített sütőben kb. 40 percig, tűpróbáig sütjük.
 
 
Ha megsült, tálra tesszük, a tetejét meg lehet szórni porcukorra. Lehet tejszínhabbal díszíteni tálaláskor.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu