Szeretettel köszöntelek a Etető klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Etető klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Etető klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Etető klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Etető klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Etető klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Etető klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Etető klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát Kókol-Sági Tamara indította 16 éve
Biztos mindenkinek van egy-két kedvenc, jól bevált receptje, amit szívesen megosztana másokkal. Nosza...írjuk le:))
Hozzászólások eddig: 5
Kókol-Sági Tamara üzente 14 éve
Körtés süti
Leírva bonyolultabbnak tűnik, mint elkészíteni. A gyors elkészítés titka a jó előkészítés. :)
Hozzávalók:
kb 2 kg körte ( annyi, hogy a tepsi alját jól befedje, )
2-3 ek méz
Ebből lesz a piskóta:
8 tojás
18 dkg cukor
20 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
3 ek víz
Ha elkészül, kétfelé kell venni, és az egyik felébe keverni a kakaót:
2 ek kakaó
Krém:
2 cs. vaníliás puding
1/2 l tej
18 dkg porcukor
25 dkg margarin
Csokimáz:
10 dkg étcsoki vagy ét tortabevonó
1 kisebb citrom leve
5 dkg vaj vagy margarin
No és így készül:
Ez a nagy gáztepsi méretű tepsihez van. Ha kisebb a tepsi, vastagabb lesz a tészta és a krém is.
A tepsit kibélelem zsírpapírral, bekenem margarinnal, és rászeletelem vékony szeletekben a körtét. kb mindenhol két rétegnyi van. A mézet melegítem, karamellizálom a gázon, és rácsorgatom a körtére. Akinek van kedve tökölni vele, bele is forgathatja a körte szeleteket. Nekem nem volt.
Összekeverem a piskótát. Én fele réteslisztet használok hozzá. A tojások sárgájához teszem a vizet, azzal keverem habosra, a tojás fehérjéhez meg a cukrot keverem, mikor már kemény a hab. A habhoz megy a tojás sárgája majd a sütőporos liszt. Mindezt lyukas kanállal keverem össze, hogy ne törjön a hab. ( a habot természetesen mixerrel) Ha kész, a fele tésztát ráteszem a mézes körtére, szépen elsímítom. A maradékhoz hozzákeverem a kakaót, majd ezt is a tepsibe símítom. 170 fokon kb 20-25 percig sült. Valószínűleg hamarbb is kész a tészta, de nem baj, ha a körte leve miatt, meg a méz rásülése miatt kicsit tovább marad a sütőben.
Ha megsült kicsit hagyom a tepsiben izzadni, kb 10-15 perc, majd kiborítom deszkára, és a papírt lehúzom róla. Optimális esetben könnyedén lejön.
Amíg kihűl, készülhet a krém. A pudingot érdemes jó előre megfőzni, a margarint meg kivenni a hűtőből, hogy puha legyen. A margarint a POR cukorral habosra keverjük, majd kanalanként beletesszük a TELJESEN KIHŰLT puding krémet. Ha nem hűl ki teljesen, kicsapódik a margarin, és az a krém használhatatlan a továbbiakban.
A jól kikevert krémet a kihűlt körtés sütire kenjük. Most ugye a körtés rész van felül, a piskóta meg alul. ( csak a pontosság kedvéért. )
Ezek után jöhet a csokimáz.
A csokit kis darabokra tördeljük, és a gázon melegíteni kezdjük. A citrom levét kicsavarjuk, és beleöntjük az olvadó csokiba. Jól felforraljuk, kicsit főzögetjük, hogy a víztartalma elpárologjon. Belekeverünk öt dkg vajat közben. Ha kész, a pudingos krém tetejére símítjuk. Lehet azon melegében. Ez után mehet a hűtőbe.
A csokimáz nem fog megdermedni, nem lesz kemény, de tapintásra száraz lesz. A késhez méréskelten ragad, szépen lehet szeletelni. A ropogós csokimáz nem is illene ehhez a sütihez. Nagyon jól érződik a citrom benne.
Kókol-Sági Tamara üzente 14 éve
Amerikai citromkrémes szelet
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg jéghideg vaj, 10 dkg porcukor, fél citrom reszelt héja, csipet só.
Teteje: 4 tojás, 2 citrom leve, 1 citrom reszelt héja, 30 dkg cukor, 1 tk sütőpor, 5 dkg liszt, csipet só, (opcionális: lötty limoncello ( likőr))
Elkészítés: A sütőt előmelegítem 170C-ra. A jéghideg vajat (ez fontos!) a reszelő nagy lyukán lereszelem. Hozzáadom a lisztet, cukrot, sót és reszelt citromhéjat, és kézzel gyorsan összemorzsolom, hogy a liszt egyenletesen befedje a vajat, és finom morzsa állagú legyen.
Egy kb. 20x30cm-es tepsit, kibélelek sütőpapírral, és beleszórom a morzsát. Kézzel (ill. pohár oldalával) teljesen belenyomkodom, hogy egy tömör, egyenletes réteget kapjak. Beteszem a sütőbe, és 10-15 percig sütöm, amíg világosra sül.
Amíg sül, kikeverem a tetejét: a tojást fehéredésig keverem a cukorral. Hozzáadom a citromlevet, citromhéjat, végül a lisztet, sütőport, csipet sót (ha használok, a likőrt), és teljesen csomómentesre keverem. Amikor a tészta megsült, ráöntöm a masszát. Visszateszem a sütőbe, és 20 percig sütöm, amíg a krém megszilárdul. Ezt a süteményt teljesen ki kell hűteni. Rombuszokra vágom, és megszórom sok porcukorral. Hűtőben néhány napig eláll.
Két nap múlva a legfinomabb, már ha addig marad belőle valami. :)
Kókol-Sági Tamara üzente 16 éve
Nagyon jó recept!!!
Sajtos rúd
75 dkg liszt
3 dkg élesztő
50 dkg Rama
3 tojás sárgája
3 dl tejföl
Só (1 evőkanál)
Az élesztőt morzsolni kell a lisztbe, nem kell futtatni. Még lehet, hogy kell bele liszt, ha nagyon ragadós a tészta. A margarint bele kell morzsolni a lisztbe, és lehetőleg nagyon gyorsan összeállítani. Nem kell keleszteni. Egyből lehet nyújtani kb. 1 cm vastagra a tésztát. Derelyevágóval szoktam csíkokra vágni. Tetszés szerinti hosszúságúra, kb. egy cm szélesre. Lehet a tepsibe közel tenni őket, mert csak felfelé nő, nem ragad össze.
A tetejét felvert tojásfehérjével kell megkenni, erre megy rá a sajt.
Kókol-Sági Tamara üzente 16 éve
Ebből egy sosem elég:)))
Kakaós kuglóf
Hozzávalók:
10 dkg margarin (felolvasztva szoktam)
2 kanál porcukor ( jó a kristálycukor is)
1 egész tojás + egy tojás sárgája
40 dkg liszt
1 dkg élesztő tejben megfuttatva
+ annyi tej, hogy jó lágy, aranygaluska szerű tésztát kapjunk. ( legalább 2.5 dl, de lehet, hogy több)
a tészta olyan állagú, hogy fakanállal lehet „dagasztani”
Hólyagosra kell dagasztani, utána kell bele a mazsola.
A tésztát megfelezzük, az egyik felébe kakaót teszünk ( 1-2 kávéskanálnyit)
A kuglóf formát kivajazzuk, megszórjuk zsemlemorzsával. A formába felváltva tesszük a kakaós és a fehér tésztát.
A tetejét liszttel megszórjuk, egy órát meleg helyen kelesztjük. 30-40 percig, tűpróbáig sütjük. ( 180 fokon kell sütni, de az első öt percben a legmagasabb hőfokon, utána le kell venni 180-ra ) Ha kész, megszórjuk porcukorral, vagy csokival bevonjuk.
Kókol-Sági Tamara üzente 16 éve
Nagymama almatortája
Hozzávalók:
5 tojás
25 dkg puha margarin
25 dkg liszt
25 dkg cukor
2 nagy alma
1 citrom reszelt héja
1 kk. őrölt fahéj
1 cs. Vaníliás cukor
1 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
½ tábla keserű csoki
A sütőt begyújtjuk.
A tojásokat szétválasztjuk.
Az almát meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk
A csokit összedaraboljuk apró kockákra.
A lisztet a fahéjjal, a sütőporral és a citromhéjjal összekeverjük.
A margarint a cukor felével és a vaníliás cukorral habosra keverjük, és egyenként beletesszük a tojások sárgáját.
A tojásfehérjét egy csipet sóval habbá verjük, közben hozzáadjuk a cukor másik felét.
A cukros vajhoz kanalanként felváltva hozzáadjuk a lisztet és a habbá vert tojásfehérjét, és laza mozdulatokkal, lyukas fakanállal összekeverjük. Beletesszük a csokit és az almát, és ezzel is összekeverjük.
Kivajazott-lisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) kis tepsibe vagy 24-26 cm-es tortaformába tesszük, és előmelegített sütőben kb. 40 percig, tűpróbáig sütjük.
Ha megsült, tálra tesszük, a tetejét meg lehet szórni porcukorra. Lehet tejszínhabbal díszíteni tálaláskor.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás